A zserbó az egyik legnépszerűbb klasszikus karácsonyi sütemény. Nem csak a hagyományos módon, hanem muffinként is elkészíthetjük. A zserbó muffin ugyanúgy visszadja a zserbó ízélményt, és különleges, látványos karácsonyi desszert lehet az ünnepi asztalon.
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 15 dkg dió
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 1,5 dl tej
- sárgabarack lekvár
Tetejére:
- 10 dkg étcsoki
- 5 dkg vaj
- 1 kávéskanál sütőrum (elhagyható)
- diódarabok
Zserbó muffin recept:
1 Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. A diót száraz serpenyőben pirítsd meg kicsit, ettől jobban érvényesülni fog az aromája, majd vágd durvára.
3. Olvaszd fel a vajat és tedd félre, hogy langyosra hűljön.
4. Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, és darabolt diót.
5. Üsd eg másik tálba a tojásokat, és kézi robotgép segítségével habosítsd ki a cukorral.
6. Add a lisztes keveréket a tojásos masszához és egy fakanállal keverd össze.
7. Keverd hozzá az olvasztott vajat és a tejet is.
8. Tedd bele a muffinpapírokat a muffinsütőbe, és kanállal adagolj egy keveset a muffin tésztájából.
9. Készíts kanállal egy kisebb mélyedést, és tegyél bele egy kanál sárgabarack lekvárt.
10. Tegyél mindegyik tetejére még egy kanál muffin tésztát.
11. Tedd a zserbó muffint a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd készre, kb. 30 perc, tűpróbával ellenőrizd.
12. Vedd ki a muffinokat a sütőből, és hűtsd ki.
13. Készítsd el a csokimázat a zserbó muffinhoz. Olvaszd fel a csokit a vajjal, és a rumaromával.
14. Vond be a muffinokat a csokival, és szórd meg diódarabokkal.