Békebeli isler egy klasszikus karácsonyi aprósütemény. Így készíthetsz isteni finom csokis diós islert házilag.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dkg dió
- 1 kávéskanál fahéj
- 22 dkg vaj
- 4 db tojássárgája
Tölteléknek:
- 50 dkg lekvár
Tetejére:
- 30 dkg étcsoki
- 1 teáskanál étolaj
Békebeli isler recept:
1 Tedd egy keverőtálba a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és darált diót és keverd össze.
2. Kockázd, vagy reszeld hozzá a hideg vajat, és morzsold el a lisztes keverékkel.
3. Add a tojásságákat is az isler tésztájához és gyúrd össze. Nem szabad túlgyúrni, mert akkor törni fog a sütemény. Csomagold fóliába és tedd a hűtőbe 30 percre.
4. Pihentetés után melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki sütőpapírral egy tepsit.
5. Nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagságrúra, és szúrj ki a tésztából 7 centis korongokat.
6. Rakd a kiszúrt tésztákat a sütőpapírral bélelt tepsire, és tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 10 percig.
7. Vedd ki a sütőből és várd meg, míg kihűl.
8. Ha kihűlt, akkor tegyél lekvárt az egyik tésztakorongra, és tegyél rá egy másikat. A lekvárral töltött islereket tedd a hűtőbe, míg elkészíted a csokimázat.
9. Gőz felett olvaszd fel a csokit, és keverd hozzá az étolajat.
10. Az islereket bemárhatod az olvasztott csokiba, vagy rakd az islereket egy rácsra, ami alát sütőpapírt teszel, és öntsd le az islereket az olvasztott csokival és egy spatulával egyengesd el. A sütőpapírra lecsorgó csokit újra fel tudod használni.