Zserbó muffin

zserbó muffin

A zserbó az egyik legnépszerűbb klasszikus karácsonyi sütemény. Nem csak a hagyományos módon, hanem muffinként is elkészíthetjük. A zserbó muffin ugyanúgy visszadja a zserbó ízélményt, és különleges, látványos karácsonyi desszert lehet az ünnepi asztalon.

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 15 dkg dió
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 1,5 dl tej
  • sárgabarack lekvár

Tetejére:

  • 10 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál sütőrum (elhagyható)
  • diódarabok

Zserbó muffin recept:

1 Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

2. A diót száraz serpenyőben pirítsd meg kicsit, ettől jobban érvényesülni fog az aromája, majd vágd durvára.

3. Olvaszd fel a vajat és tedd félre, hogy langyosra hűljön.

4. Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, és darabolt diót.

5. Üsd eg másik tálba a tojásokat, és kézi robotgép segítségével habosítsd ki a cukorral.

6. Add a lisztes keveréket a tojásos masszához és egy fakanállal keverd össze.

7. Keverd hozzá az olvasztott vajat és a tejet is.

8. Tedd bele a muffinpapírokat a muffinsütőbe, és kanállal adagolj egy keveset a muffin tésztájából.

9. Készíts kanállal egy kisebb mélyedést, és tegyél bele egy kanál sárgabarack lekvárt.

10. Tegyél mindegyik tetejére még egy kanál muffin tésztát.

11. Tedd a zserbó muffint a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd készre, kb. 30 perc, tűpróbával ellenőrizd.

12. Vedd ki a muffinokat a sütőből, és hűtsd ki.

13. Készítsd el a csokimázat a zserbó muffinhoz. Olvaszd fel a csokit a vajjal, és a rumaromával.

14. Vond be a muffinokat a csokival, és szórd meg diódarabokkal.