Házi diós marlenka recept. Készítsd el otthon ezt a karácsonyi klasszikust, ami a karácsonyi menü fénypontja lehet, és érezd a méz és dió harmóniáját minden falatban.
Hozzávalók:
Mézes tésztához:
- 12 dkg vaj
- 19 dkg kristálycukor
- 8 dkg méz
- 1 teáskanál ecet
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 2 db tojás
- 58 dkg lisz
Krémhez:
- 400 ml sűrített tej
- 3 db tojássárgája
- 18 dkg vaj
- 3 dkg méz
Tetejére:
- darált dió
Házi diós marlenka recept:
1 Először a marlenka tésztáját készítsd el. Ehhez melegítsd össze gőz fölött egy keverőtálban a vajat, kristálycukrot és a mézet.
2. Tedd egy kis tálkába az ecetet és keverd hozzá a szódabikarbónát. Ha felhabzik, keverd a vajas keverékhez.
3. Vedd le a gőzről a keverőtálat, és kézi robotgéppel kezdd el habosítani, és keverd hozzá egyesével a tojásokat is.
4. Add a lisztet a tészta masszájához, keverd el fakanállal, ha már nagyjából összeállt, akkor kézzel gyúrd tésztává.
5. A tésztát oszd 6 egyenlő részre, és nyújtsd ki őket. A marlenka összeállítása úgy a legkönnyebb, ha majd egy kapcsos formában végzed, ami összefogja, ezért a tésztát érdemes olyan méretűre nyújtani, amilyen formád van.
6. A tésztalapokat tedd sűtőlapra, és 180 fokra előmelegített sütőben 5 perc alatt süsd meg mindegyiket.
7. Amíg hűl a tészta, addig készítsd el a marlenka krémet. Tedd egy keverőtálba a sűrített tejet, add hozzá a tojássárgájákat, és gőz fölött folyamatosa kevergetve főzd 10-15 percig.
8. Vedd le a gőzről, és keverd hozzá a mézet és a vajat.
9. Ha a krém langyosra hűlt, akkor összeállíthatod a marlenkát.
10. Tegyél egy mézes lapot egy kapcsos formába, és kendd meg a krémmel, majd helyezz rá egy lapot, ezt is kendd meg a krémmel. Folytasd, míg el nem fogynak az alapanyagok. A legfelső réteg krém legyen.
11. Szórd meg a házi marlenka tetejét durvára vágott dióval.
12. Tedd a diós marlenkát a hűtőbe egy napra, hogy összeérjenek az ízek.