Hólabda / kozáksapka recept

hólabda recept, kozáksapka sütemény

A hólabda vagy másnéven kozáksapka egy különleges, mutatós karácsonyi sütemény. Kicsit időígényes elkészíteni, de mikor máskor álljunk neki, mint egy ünnepi alkalomra.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 125 g liszt
  • 20 g kakaópor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 4 db tojás
  • 125 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál forró víz

Hólabda krém hozzávalók:

  • 100 g vaj
  • 150 g procukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 g liszt
  • 3 dl tej
  • 1 db tojássárgája

Forgatáshoz:

  • 200 g kókuszreszelék

Tetejére:

  • 90 g étcsoki
  • 30 g vaj

Hólabda recept:

1 Először a hólabda tésztáját készítsd el. Ehhez melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki sütőpapírral egy 37×33 centis tepsit.

2. Tedd egy tálba a lisztet, kakaóport, sütőport és keverd össze.

3. Üsd egy másik tálba a tojásokat, add hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és kézi robotgéppel keverd, míg jó habos nem lesz, háromszorása nő a térfogata.

4. Keverés közben csorgasd hozzá a forró vizet, és keverd még 1-2 percig.

5. Szitáld a lisztes keveréket a tojásos masszához, és egy fakanállal keverd simára a tésztát, vigyázz, hogy ne essen össze a hab.

6. Egyengesd el a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsin, és tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 15-20 percig.

7. Ha megsült, vedd ki a sütőből, pihentes pár percig, majd sütőpapírral együtt tedd rá egy rácsra és hűtsd ki.

Hólabda krém recept:

1 Amíg hűl a piskóta, addig készítsd el a hólabda krémet. A szobahőmérsékletű vajat keverd simára a cukorral és a porcukorral.

2. Egy keverőtálban, amit majd a gőz fölé tudsz rakni, keverd simára a lisztet egy kevés tejjel. Majd keverd hozzá a tojássárgáját és a maradék tejet is.

3. Tedd a keverőtálat gőz fölé, és folyamatosan kevergetve főzd, míg be nem sűrűsödik.

4. Vedd le a gőzről, és hűtsd ki, majd keverd össze a vajas masszával.

5. A hólabda krémjét tedd a hűtőbe 1-2 órára, így könnyebb lesz majd vele dolgozni.

Hólabda összeállítása:

1 A piskótából pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral szaggass ki 5 centis korongokat.

2. Öntsd a kókuszreszeléket egy tálba.

3. Egy kört kenj meg krémmel, tegyél rá egy másik körpiskótát, és az oldalát is kend meg krémmel.

4. A hólabda oldalát forgasd a kókuszreszelékbe. Készítsd el így az összes hólabdát.

5. Gőz fölött olvaszd fel a csokoládét a vajjal és kend meg vele a sütik tetejét.

6. Tedd a hűtőbe a kozáksapkákat, hogy a csoki megdermedjen a tetején.