Házi diós marlenka recept

házi diós marlenka recept

Házi diós marlenka recept. Készítsd el otthon ezt a karácsonyi klasszikust, ami a karácsonyi menü fénypontja lehet, és érezd a méz és dió harmóniáját minden falatban.

Hozzávalók:

Mézes tésztához:

  • 12 dkg vaj
  • 19 dkg kristálycukor
  • 8 dkg méz
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • 58 dkg lisz

Krémhez:

  • 400 ml sűrített tej
  • 3 db tojássárgája
  • 18 dkg vaj
  • 3 dkg méz

Tetejére:

  • darált dió

Házi diós marlenka recept:

1 Először a marlenka tésztáját készítsd el. Ehhez melegítsd össze gőz fölött egy keverőtálban a vajat, kristálycukrot és a mézet.

2. Tedd egy kis tálkába az ecetet és keverd hozzá a szódabikarbónát. Ha felhabzik, keverd a vajas keverékhez.

3. Vedd le a gőzről a keverőtálat, és kézi robotgéppel kezdd el habosítani, és keverd hozzá egyesével a tojásokat is.

4. Add a lisztet a tészta masszájához, keverd el fakanállal, ha már nagyjából összeállt, akkor kézzel gyúrd tésztává.

5. A tésztát oszd 6 egyenlő részre, és nyújtsd ki őket. A marlenka összeállítása úgy a legkönnyebb, ha majd egy kapcsos formában végzed, ami összefogja, ezért a tésztát érdemes olyan méretűre nyújtani, amilyen formád van.

6. A tésztalapokat tedd sűtőlapra, és 180 fokra előmelegített sütőben 5 perc alatt süsd meg mindegyiket.

7. Amíg hűl a tészta, addig készítsd el a marlenka krémet. Tedd egy keverőtálba a sűrített tejet, add hozzá a tojássárgájákat, és gőz fölött folyamatosa kevergetve főzd 10-15 percig.

8. Vedd le a gőzről, és keverd hozzá a mézet és a vajat.

9. Ha a krém langyosra hűlt, akkor összeállíthatod a marlenkát.

10. Tegyél egy mézes lapot egy kapcsos formába, és kendd meg a krémmel, majd helyezz rá egy lapot, ezt is kendd meg a krémmel. Folytasd, míg el nem fogynak az alapanyagok. A legfelső réteg krém legyen.

11. Szórd meg a házi marlenka tetejét durvára vágott dióval.

12. Tedd a diós marlenkát a hűtőbe egy napra, hogy összeérjenek az ízek.