Karácsonyi Pavlova torta egy látványos és nagyon finom ünnepi sütemény. A diszítése is megidézi a karácsony hangulatát, és a formája koszorú, ami karácsony egyik szimbóluma.
A receptnek az is az előnye, hogy a maradék tojásfehérjéket fel lehet benne használni, és nincs benne búzaliszt, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
- 6 db tojásfehérje (nagy)
- 35 dkg porcukor
- 1 teáskanál almaecet
- 1 teáskanál kukoricaliszt
- 1 csipet só
Tetejére:
- 6 dl habtejszín
- 3 teáskanál vaníliaaroma
- 50 dkg vegyes bogyósgyümölcs, gránátalma
Diszítésnek:
- rozmaring ág
- porcukor
Karácsonyi Pavlova torta recept:
1 A Pavlova tortához melegítsd elő a sütőt 160 fokra.
2. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, és rajzolj rá egy 30 centiméteres kört, a közepébe meg egy 15 centimétereset. Így meg lesz a koszorú forma, ahova a tojáshabot majd el kell helyezni.
3. Tedd a tojásfehérjéket egy keverőtálba, add hozzá a csipet sót és kezdj el belőle habot verni.
4. Mikor kezd habosodni, fokozatosan adagold a tojáshoz a cukrot.
5. A végén add hozzá az ecetet és a kukoricalisztet.
6. A tojáshabot egyengesd el koszorú alakban a sütőpapíron.
7. Tedd a sütőbe a Pavlova tortát, és csökkentsd a hőfokot 120 fokra. Süsd 60-75 percig, míg a külseje kemény lesz, de még fehér, nem pirul meg.
8. Kapcsold ki a sütőt, és hagyd a tortát a sütőben teljesen kihűlni, legalább egy órát, de legjobb egész éjszakára bent hagyni. Ahogy hűl, kicsit össze fog esni, ettől nem kell megijedni.
9. Állítsd össze a karácsonyi Pavlova tortát. A fagyasztott gyümölcsöt olvaszd ki.
10. A legalább 1 napja hűtőben lévő habtejszínből verjél tejszínhabot a vaníliaaromával. Mivel a habcsók nagyon édes, így a tejszínhabot nem szükséges édesíteni.
11. A habcsók tortát tedd egy tálaló tálra, halmozd rá a tejszínhabot.
12. A tejszínhab tetejére halmozd a bogyós gyümölcsöket.
13. Diszítésként tehetsz rá néhány kis rozmaring ágat, az olyan, mintha fenyő lenne, és megszórhatod egy leheletnyi porcukorral.