Oliebollen egy mazsolás holland fánk, amit Hollandiában a karácsonyi időszakban fogyasztanak.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 db tojás
- 5 dl víz vagy tej
- 1 csomag szárított élesztő (7g)
- 8 gramm vaníliás cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 nagy csipet só
- 20 dkg mazsola vagy aszalt vörösáfonya
Továbbá:
- olaj a sütéshez
- porcukor a tálaláshoz
Oliebollen – holland fánk recept
1 Az oliebollen készítéséhez áztasd be a mazsolát vagy aszalt áfonyát.
2. Langyosítsd meg a vizet vagy a tejet, amelyiket használod.
3. Keverd a vízhez a kristálycukrot, vaníliáscukrot és a szárított élesztőt.
4. Takard le, és pihentesd kb. 10 percig, hogy az élesztő fel tudjon futni.
5. Egy másik tálba szitáld a lisztet és a sót.
6. Csinálj egy mélyedést a lisztbe, és üsd bele a tojást, és keverd el egy habverővel.
7. Fokozatosan adagold az élesztős tejet a liszthez, miközben kevered a habverővel.
8. Egy nokedli sűrűségű tésztát kell kapnod.
9. Keverd a tésztához a beáztatott mazsolát/áfonyát.
10. Takard le, és hagyd kelni a holland fánk tésztáját kb. 1 óráig.
11. Kezdheted az oliebollen sütését, mint a legtöbb fánkot, ezt is bő olajban kell sütni. Melegítsd fel az olajat egy magas felú edényben, és két kanál segítségével szaggass belőle kb. 4 centis halmokat.
12. Süsd aranybarnára a holland fánk mindegyik oldalát, majd szedd ki konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassa.
13. Porcukorral megszórva tálald.
Miért lett az oliebollen karácsonyi étel?
Pontos választ nem lehet tudni, több elmélet is létezik. Az egyik, hogy karácsony előtt böjtölnek az emberek, és a böjt után pedig szeretnének jóllakni, amihez egy olajban sütött fánk jó étel.
Egy másik elmélet szerint a karácsony, újév és vízkereszt közötti időben középkori szokás volt, hogy a szegények házról házra jártak, hogy egy jókívánságért vagy énekért cserébe kapjanak valamit. Az oliebollen része volt ennek a hagyománynak, mert olcsó és laktató.