Szarvasi tiramisu recept

szarvasi tiramisu recept

A tiramisu az utóbbi években az egyik legnépszerűbb karácsonyi desszertté vált. A népszerűségét valószínű nem csak abban kell keresni, hogy nagyon finom, hanem abban is, hogy egyszerű elkészíteni és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. A tiramisu receptek széles választékából válogathatunk, karácsonyi alapanyagokkal is feldobhatjuk, például készíthetünk narancsos vagy gesztenyés tiramisut is. Most egy alap tiramisu receptet mutatunk, ez a szarvasi tiramisu receptje, ami az egyik legkedveltebb tiramisu recept.

Ahogy az eredeti tiramisu, ez a recept is természetesen mascarponéval és nyers tojással készül. Fontos, hogy friss tojásokat használj, de ha biztosra akarsz menni, akkor a tojást gőz fölött készítsd el, ennek leírását a recept alján találod, de az eredeti szarvasi tiramisu receptben nyersen használják fel a tojásokat.

Hozzávalók:

  • 25 dkg szarvasi mascarpone
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dl erős hideg feketekávé
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag babapiskóta
  • 3 evőkanál rum vagy amaretto likőr
  • kakaópor

Szarvasi mascarpone 500 g recept hozzávalók:

Ha nagyobb adaot készítenél 500 g mascarponéból, akkor a hozzávalók mennyisége így alakul:

  • 50 dkg szarvasi mascarpone
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 4 dl erős hideg feketekávé
  • 4 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag babapiskóta
  • 6 evőkanál rum vagy amaretto likőr
  • kakaópor

 

Szarvasi mascarpone tiramisu recept:

1.Válaszd szét a tojásokat.

2. A tojás sárgákat két evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra egy elektromos habverő segítségével.

3. Add a tojásos masszához a mascarponét és a rumot vagy amarettót és keverd kemény, habos krémmé.

4. A tojásfehérjékből egy evőkanál cukorral verjél kemény habot.

5. A tojásfehérje habot óvatosan forgasd bele a mascarponés krémbe. Nem szabad sokáig keverni, mert akkor a tojásfehérje a krémben összeesik!

6. Az előre elkészített kávét keverd össze a tejjel és kevés cukorral, ízlés szerint ízesítsd rummal vagy amorettóval.

7. A babapiskótákat mártsd a tejeskávéba (a piskóta minőségétől függően néhány másodpercre, a lényeg, hogy ne ázzon el teljesen), és egy négyszögletes tál alját rakd ki a babapiskótákkal.

8. A piskótára kenj egy adagot a mascarponés tiramisu krémből, és a tetejét szórd meg kakaóporral.

9. Ezt követően egy újabb adag kávéba mártott babapiskóta réteget rakjál, majd rá a krémet. Ezt addig rétegezd, míg az alapanyag el nem fogy. A tiramisu tetején krém legyen.

10. A kész tiramisut tedd a hűtőbe 2-3 órára.

11. A szarvasi tiramisu tetejét szórd meg kakaóporral a tálalás előtt!

Tiramisu krém főzött krémmel:

1 Forralj vizet egy lábosban.

2. Egy olyan tálban, amit a lábos tetejére tudsz rakni úgy, hogy nem lóg az alja a vízbe, keverd össze a tojássárgáját a cukorral.

3. Tedd a gőz felé a tálat, úgy hogy az alja csak a gőzzel érintkezzen. A lábos alatt kicsi legyen a láng, ne lobogva forrjon.

4. Folyamatosan kevergetve főzd a tojásos cukrot, de vigyázz, hogy ki ne csapódjon. Akkor lesz jó, ha besűrűsödik és habos lesz.

5. Vedd le a gőzről a tojásos krémet és hűtsd ki. Keverd össze a mascarponéval és folytasd a tiramisu készítését.