A tiramisu az utóbbi években az egyik legnépszerűbb karácsonyi desszertté vált. A népszerűségét valószínű nem csak abban kell keresni, hogy nagyon finom, hanem abban is, hogy egyszerű elkészíteni és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. A tiramisu receptek széles választékából válogathatunk, karácsonyi alapanyagokkal is feldobhatjuk, például készíthetünk narancsos vagy gesztenyés tiramisut is. Most egy alap tiramisu receptet mutatunk, ez a szarvasi tiramisu receptje, ami az egyik legkedveltebb tiramisu recept.
Ahogy az eredeti tiramisu, ez a recept is természetesen mascarponéval és nyers tojással készül. Fontos, hogy friss tojásokat használj, de ha biztosra akarsz menni, akkor a tojást gőz fölött készítsd el, ennek leírását a recept alján találod, de az eredeti szarvasi tiramisu receptben nyersen használják fel a tojásokat.
Hozzávalók:
- 25 dkg szarvasi mascarpone
- 3 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 2 dl erős hideg feketekávé
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag babapiskóta
- 3 evőkanál rum vagy amaretto likőr
- kakaópor
Szarvasi mascarpone 500 g recept hozzávalók:
Ha nagyobb adaot készítenél 500 g mascarponéból, akkor a hozzávalók mennyisége így alakul:
- 50 dkg szarvasi mascarpone
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 4 dl erős hideg feketekávé
- 4 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 csomag babapiskóta
- 6 evőkanál rum vagy amaretto likőr
- kakaópor
Szarvasi mascarpone tiramisu recept:
1.Válaszd szét a tojásokat.
2. A tojás sárgákat két evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra egy elektromos habverő segítségével.
3. Add a tojásos masszához a mascarponét és a rumot vagy amarettót és keverd kemény, habos krémmé.
4. A tojásfehérjékből egy evőkanál cukorral verjél kemény habot.
5. A tojásfehérje habot óvatosan forgasd bele a mascarponés krémbe. Nem szabad sokáig keverni, mert akkor a tojásfehérje a krémben összeesik!
6. Az előre elkészített kávét keverd össze a tejjel és kevés cukorral, ízlés szerint ízesítsd rummal vagy amorettóval.
7. A babapiskótákat mártsd a tejeskávéba (a piskóta minőségétől függően néhány másodpercre, a lényeg, hogy ne ázzon el teljesen), és egy négyszögletes tál alját rakd ki a babapiskótákkal.
8. A piskótára kenj egy adagot a mascarponés tiramisu krémből, és a tetejét szórd meg kakaóporral.
9. Ezt követően egy újabb adag kávéba mártott babapiskóta réteget rakjál, majd rá a krémet. Ezt addig rétegezd, míg az alapanyag el nem fogy. A tiramisu tetején krém legyen.
10. A kész tiramisut tedd a hűtőbe 2-3 órára.
11. A szarvasi tiramisu tetejét szórd meg kakaóporral a tálalás előtt!
Tiramisu krém főzött krémmel:
1 Forralj vizet egy lábosban.
2. Egy olyan tálban, amit a lábos tetejére tudsz rakni úgy, hogy nem lóg az alja a vízbe, keverd össze a tojássárgáját a cukorral.
3. Tedd a gőz felé a tálat, úgy hogy az alja csak a gőzzel érintkezzen. A lábos alatt kicsi legyen a láng, ne lobogva forrjon.
4. Folyamatosan kevergetve főzd a tojásos cukrot, de vigyázz, hogy ki ne csapódjon. Akkor lesz jó, ha besűrűsödik és habos lesz.
5. Vedd le a gőzről a tojásos krémet és hűtsd ki. Keverd össze a mascarponéval és folytasd a tiramisu készítését.