A hólabda vagy másnéven kozáksapka egy különleges, mutatós karácsonyi sütemény. Kicsit időígényes elkészíteni, de mikor máskor álljunk neki, mint egy ünnepi alkalomra.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 125 g liszt
- 20 g kakaópor
- 2 teáskanál sütőpor
- 4 db tojás
- 125 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál forró víz
Hólabda krém hozzávalók:
- 100 g vaj
- 150 g procukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 50 g liszt
- 3 dl tej
- 1 db tojássárgája
Forgatáshoz:
- 200 g kókuszreszelék
Tetejére:
- 90 g étcsoki
- 30 g vaj
Hólabda recept:
1 Először a hólabda tésztáját készítsd el. Ehhez melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki sütőpapírral egy 37×33 centis tepsit.
2. Tedd egy tálba a lisztet, kakaóport, sütőport és keverd össze.
3. Üsd egy másik tálba a tojásokat, add hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és kézi robotgéppel keverd, míg jó habos nem lesz, háromszorása nő a térfogata.
4. Keverés közben csorgasd hozzá a forró vizet, és keverd még 1-2 percig.
5. Szitáld a lisztes keveréket a tojásos masszához, és egy fakanállal keverd simára a tésztát, vigyázz, hogy ne essen össze a hab.
6. Egyengesd el a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsin, és tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 15-20 percig.
7. Ha megsült, vedd ki a sütőből, pihentes pár percig, majd sütőpapírral együtt tedd rá egy rácsra és hűtsd ki.
Hólabda krém recept:
1 Amíg hűl a piskóta, addig készítsd el a hólabda krémet. A szobahőmérsékletű vajat keverd simára a cukorral és a porcukorral.
2. Egy keverőtálban, amit majd a gőz fölé tudsz rakni, keverd simára a lisztet egy kevés tejjel. Majd keverd hozzá a tojássárgáját és a maradék tejet is.
3. Tedd a keverőtálat gőz fölé, és folyamatosan kevergetve főzd, míg be nem sűrűsödik.
4. Vedd le a gőzről, és hűtsd ki, majd keverd össze a vajas masszával.
5. A hólabda krémjét tedd a hűtőbe 1-2 órára, így könnyebb lesz majd vele dolgozni.
Hólabda összeállítása:
1 A piskótából pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral szaggass ki 5 centis korongokat.
2. Öntsd a kókuszreszeléket egy tálba.
3. Egy kört kenj meg krémmel, tegyél rá egy másik körpiskótát, és az oldalát is kend meg krémmel.
4. A hólabda oldalát forgasd a kókuszreszelékbe. Készítsd el így az összes hólabdát.
5. Gőz fölött olvaszd fel a csokoládét a vajjal és kend meg vele a sütik tetejét.
6. Tedd a hűtőbe a kozáksapkákat, hogy a csoki megdermedjen a tetején.