Nagymama hókiflije egy igazi klasszikus karácsonyi süti, a finom, porcukorba hempergetett kis sütemények megidézik a gyermekkor édes emlékeit.
Hozzávalók:
Hókifli tésztájához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg zsír
- 1,5 dl tejföl
- 1 db tojás
- 1 db citrom héja
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 10 dkg mák vagy darált dió
- 10 dkg porcukor
- 0,5 dl tej
- citromhéj
- vagy baracklekvár, szilvalekvár
Forgatáshoz:
- 15 dkg porcukor
Nagymama hókifli receptje:
1 Szitáld össze a lisztet, porcukrot, sütőport, sót és keverd hozzá a citrom reszelt héját is.
2. A lisztes keveréket morzsold el a zsírral.
3. Keverd hozzá a tejfölt és a tojást, és gyúrj belőle rugalmas tésztát.
4. A tésztát csomagold fóliába és tedd a hűtőbe 1 órára.
5. Amíg a tészta pihen, készítsd el a hókifli töltelékét. Keverd össze a darált mákot/diót a porcukorral, add hozzá a reszelt citromhéjat és öntsd le forró tejjel. A tölteléket gazdagíthatod mazsolával vagy a diós töltelék esetében rummal is. Ha lekvárral töltöd meg, akkor sűrű lekvárt érdemes használni, hogy ne fojjon ki belőle.
6. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki sütőpapírral egy tepsit.
7. A tésztát nyújtsd ki lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságúra és egy pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral szaggass köröket belőle.
8. Tegyél mindegyik körbe egy adag tölteléket tekerd fel, és formázd kifli alakúra, majd tedd a sütőpapíros tepsire.
9. A maradék tésztát gyúrd össsze, nyújtsd ki, és abból is szaggasd ki a köröket, míg el nem fogy.
10. Tedd a hókifliket a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd kb. 15 percig. Nem szabad túlsütni, mert akkor nagyon száraz lesz.
11. A kisült hókifliket forgasd meg porcukorban, amíg még meleg.
Próbáld ki ezeket a nagyi recepteket is:
.