Nagymama hókifli receptje

nagymama hókifli receptje

Nagymama hókiflije egy igazi klasszikus karácsonyi süti, a finom, porcukorba hempergetett kis sütemények megidézik a gyermekkor édes emlékeit.

Hozzávalók:

Hókifli tésztájához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg zsír
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 db citrom héja
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 10 dkg mák vagy darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 0,5 dl tej
  • citromhéj
  • vagy baracklekvár, szilvalekvár

Forgatáshoz:

  • 15 dkg porcukor

Nagymama hókifli receptje:

1 Szitáld össze a lisztet, porcukrot, sütőport, sót és keverd hozzá a citrom reszelt héját is.

2. A lisztes keveréket morzsold el a zsírral.

3. Keverd hozzá a tejfölt és a tojást, és gyúrj belőle rugalmas tésztát.

4. A tésztát csomagold fóliába és tedd a hűtőbe 1 órára.

5. Amíg a tészta pihen, készítsd el a hókifli töltelékét. Keverd össze a darált mákot/diót a porcukorral, add hozzá a reszelt citromhéjat és öntsd le forró tejjel. A tölteléket gazdagíthatod mazsolával vagy a diós töltelék esetében rummal is. Ha lekvárral töltöd meg, akkor sűrű lekvárt érdemes használni, hogy ne fojjon ki belőle.

6. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki sütőpapírral egy tepsit.

7. A tésztát nyújtsd ki lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságúra és egy pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral szaggass köröket belőle.

8. Tegyél mindegyik körbe egy adag tölteléket tekerd fel, és formázd kifli alakúra, majd tedd a sütőpapíros tepsire.

9. A maradék tésztát gyúrd össsze, nyújtsd ki, és abból is szaggasd ki a köröket, míg el nem fogy.

10. Tedd a hókifliket a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd kb. 15 percig. Nem szabad túlsütni, mert akkor nagyon száraz lesz.

11. A kisült hókifliket forgasd meg porcukorban, amíg még meleg.

Próbáld ki ezeket a nagyi recepteket is:

 

.